Wetgeving

De toegestane maximum massa is de massa van de lege aanhangwagen plus de maximaal toegestane lading.
bron: RDW.
Sinds 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg een kentekenbewijs en een bijbehorende kentekenplaat hebben.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bepaald dat de witte nummerplaten voor voor aanhangend materieel zonder eigen kenteken (tot 750 kg.) zoals lichte aanhangers en fietsdragers sinds 1 februari 2003 verplicht zijn.
bron: RDW.
Als u een geremde aanhangwagen koopt, moet het kentekenbewijs op uw naam worden gezet. Let u er dus op dat zowel het complete kentekenbewijs als de GAIK-kentekenplaat aanwezig zijn.
Als dat niet zo is, moet u ervoor zorgen dat de eigenaar of houder (de verkoper) van het voertuig voordat de overdracht plaatsvindt alsnog zorgt voor de juiste kentekendocumenten en/of -plaat.
Wij zijn een RDW erkend voertuigbedrijf en beschikken over de bevoegdheid. Voor een zakelijke tenaamstelling is een origineel uittreksel KvK vereist.
Om een kentekenbewijs op uw naam te laten zetten hebt u nodig:
Een geldig legitimatiebewijs icm met het evt. KvK-uitreksel en machtiging.
Het Tenaamstellingsbewijs
Het Overschrijvingsbewijs
bron: RDW
In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag je met een B rijbewijs ook met een geremde en ongeremde aanhangwagen rijden. Zolang de maximum massa (=ledig gewicht + laadvermogen) maar niet boven de 750kg. komt.
Wanneer U met een geremde wagen met kenteken wilt gaan rijden moet U eerst uitzoeken wat het trekkend voertuig weegt. Dit is dus het eigen gewicht.
Regel 1: Deze waarde moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de maximum massa van de aanhanger. Wanneer dit klopt moet ook nog aan regel 2 voldaan worden.
Deze houdt in dat de combinatie niet zwaarder mag zijn dan 3500kg. Dus maximum massa aanhanger + maximum massa trekkend voertuig.
Let op dat een lege bestelbus nu opeens erg zwaar wordt (het laadvermogen word er bijgeteld ook al ligt er geen lading in) en dat de 3500kg. grens al snel is overschreden. Let er ook op dat een personenauto ook een laadvermogen heeft.
Sinds 1 januari 2005 moeten alle aanhangwagens en caravans een mistachterlicht hebben.
De verplichting van het mistachterlicht komt voort uit Europese wetgeving. Die schrijft voor dat vrijwel alle aanhangwagens een mistachterlicht moeten hebben. Daaronder vallen ook onder meer vouwwagens, caravans, paardentrailers en boottrailers. Voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg geldt de verplichting al langer.
In sommige situaties maakt de wet een uitzondering. Zo hoeft er geen mistachterlicht op de aanhanger of caravan wanneer deze zwaarder is als 750kg. en geregistreerd voor 01-01-1998.
Als de trekauto geen mistachterlicht heeft, hoeft de daaraan gekoppelde aanhangwagen dit ook niet te hebben.
Een fietsdrager is geen aanhanger, dus daar hoeft de extra lamp niet op.
In het buitenland moet een Nederlands voertuig voldoen aan de Nederlandse wetgeving. De verplichting geldt dus ook over de grens.
bron: Bovag.
Als u met een aanhangwagen naar het buitenland wilt, dan is een groene kaart benodigd waaronder minimaal een WA-dekking moet vallen. Dit kunt u controleren door te kijken of er een F-clausule vermeld staat, specifiek voor aanhangers. Uw aanhangwagen wordt dan automatisch meeverzekerd en valt onder de WA-dekking van uw auto.
In verband met eventueel no-claim verlies kunt u overwegen om de aanhangwagen apart op te geven bij uw verzekeraar. Uiteraard is het belangrijk dat u het geldige kentekenbewijs bij uw aanhangwagen of trailer meeneemt.
Veetransport brengt een aantal specifieke eisen met zich mee, aanhangwagens voor bedrijfsmatig veetransport dienen jaarlijks te worden gekeurd door de Rijksdienst voor Vee en Vlees, voor privé gebruik van aanhangers voor veetransport is deze verplichte keuring recentelijk afgeschaft.
Ladingnetten dienen gemonteerd te worden om afvallende lading tegen te gaan, let hierbij ook op de verschillende soorten maaswijdten, informeer bij ons naar de verschillende uitvoeringsmogelijkheden en montage en opbergmogelijkheden.
Indien uw gezichtsveld in de binnenspiegel wordt belemmerd door een aanhangwagen zijn 2 zijspiegels verplicht, deze spiegels dienen een minimale oppervlakte van 50 cm² te hebben.
De maximale breedte van uw aanhangwagen met belading is 2.55 meter, steekt de lading uit dan is een markeringsbord noodzakelijk.

Let met het beladen van een aanhanger op gelijkmatige beladingsverdeling, de kogeldruk moet altijd tussen de 45 en de 75 kilogram zijn.
bron: Bovag.

Print Friendly, PDF & Email